Meseria diavolului

Sunt fel de fel de meserii si ocupatii care pot fi invatate, "furate" sau deprinse. Unele care confera mult doritul status social, altele doar simpla sursa de suport familial. Unele deosebit de folositoare, altele mai putin.
Una singura mi se pare ca poate combina atributele tuturor celorlalte in ce priveste utilitatea si inutilitatea. Anume profesia de avocat. Avocatii sunt o tagma aparte. Ei trebuie sa fie bine scoliti si pregatiti.
Pentru a sti sa minta.
Bine, bine, dar toti mintim. Atunci care e diferenta intre minciuna ordinara, iesita din gura fiecaruia si cea "scolita" care iese din cea a unui avocat?
Ei bine, asta scolita, trebuie sa si convinga (un judecator de cele mai multe ori) ca cel in numele caruia a fost spusa este un ingeras dragalas care nu a omorat, nu a furat, nu a siluit, nu a jefuit sau daca a facut-o era in stare de nebunie si deci nu poate fi pedepsit. De cele mai multe ori, ingerasul dragalas fie are 150 de kile, e ras in cap, inarmat pana-n dinti si cu multi bani la tescherea, fie e "om de afaceri" sau politician, gata sa plateasca pentru minciunicile scolite, avocatesti.
Meseria de avocat trebuie sa te convinga de faptul ca negrul este alb sau cel mult gri, iar griul nu inseamna decat o derogare temporara de la alb.
Prin urmare, minciuna, asociata in religie necuratului, este obiect de lucru (sau cum ar zice astia de afara - raw material) pentru avocati. Atunci, daca toti oamenii mint, unii oameni sunt avocati si minciuna este normalitatea de gen, rezulta ca avocatura ar trebui sa fie infierata de catre biserica, pentru ca indeamna oile Domnului la caderea in pacat.
Lasand sofismele deoparte, se poate considera ca una dintre cele mai "murdare" meserii este cea de avocat, iar practicantii acesteia ar trebui sa mearga foarte des pe la biserica si sa dea acatiste la foc automat pentru iertarea pacatelor facute, in numele banilor pe care-i incaseaza, bani care se stie bine ai cui ochi sunt.
Tagma avocateasca are tone, multe tone de pacate care vor trebui explicate candva, CUIVA. Cum vor scoate camasa dumnealor atunci, cand vor trebui sa dea socoteala, e o chestie tare complicata.
O solutie temporara ar fi ca dumnealor sa le creasca nasucurile cu, sa zicem, un micron per minciunica. Am vedea atunci, pe la usile tribunalelor si judecatoriilor, multe specimene din astea cu naso-proptele imense, special confectionate sa sustina frumusete de podoabe nazale supradimensionate.