Sporul de dobitocie

Multa valva s-a facut in aceste zile pentru acordarea de sporuri salariale bugetarilor. E si normal sa iasa un astfel de scandal, cand ani la rand, bugetarii au primit sporuri salariale acordate din burtile celor ce doreau sa acceada la putere si dintr-o data, aceiasi dobitoci care le-au acordat, se trezesc ca nu mai pot fi asa de marinimosi, pentru ca economia se duce de rapa pe zi ce trece.
Intrebarea fireasca este cand au fost mai dobitoci? Cand le-au acordat, cu gandul la voturile bugetarilor, pentru a pune mana pe ciolan, sau acum, cand au ajuns la fundul sacului (nu cu promisiunile, pentru ca aici sacul politicienilor n-are fund).
Raspunsul este: in ambele cazuri. Cand le-au acordat, economia “duduia”. Sa ne aducem aminte peroratiile lui Bombonel. In acceptiunea acestui personaj jalnic, economia Romaniei mai avea putin si se inscria pe orbita circumterestra de atata crestere.
De fapt “duduiala” nu avea nici un fundament economic solid de genul productivitatii muncii marite, ci unul de conjunctura, bazat aproape exclusiv pe consumul fara limite). Dar spune-i asta unui politician in calduri (a se citi in campanie electorala – adica in permanenta, avand in vedere certurile si injuriile cu care se gratuleaza mereu). Fie nu va intelege, pentru ca marea majoritate habar n-au de fundamentele economiei, fie va raspunde smechereste, adica isi va camufla raspunsul in precepte sforaitoare, pentru ca la asa ceva sunt cu adevarat experti.
Dupa ani buni de papat sporuri sporite, bugetarii (marea majoritate functionari dintre care unii chiar muncesc pe branci, dar care sunt condusi de semidocti numiti politic, ce stiu cel mai bine sa-si “traga” supersalarii) s-au trezit in postura de a li se micsora lefurile, pentru ca dobitocii care le-au acordat atata vreme, au realizat ca sacul economiei, petecit de mai mare mila peste tot este tare gol.
Acum, bugetarii se simt tradati de cei care le-au acordat sporurile, care ii lasa de izbeliste la greu, semn al increderii pe care ei (ca dealtfel intreaga populatie), pot sa o aiba in clasa politica. Ceea ce uita insa bugetarii este un adevar de necontestat si anume ca PIB-ul nostru, asa amarat cum este, se formeaza mai bine de trei sferturi din contributia sectorului privat, care pana la urma suporta (si a suportat si in trecut) acordarea de avantaje salariale. Stiti cu ce este sprijinit sectorul privat de catre politicienii care acorda cu darnicie sporuri (ca doar nu le dau din buzunarele proprii)? Cu flit.