Caracatita

Se implinesc peste doua zile 23 de ani de la revolta din Brasov, prima miscare de protest eminamente de "productie" romaneasca ce a fost aproape sa se transforme in revolutie. Se vorbeste putin despre acest eveniment remarcabil pentru ca datele despre el sunt ascunse adanc sub rezerva "secretului de stat", pur si simplu pentru ca desecretizarea lor ar compromite multe figuri publice de "politicieni" actuali si de "oameni de afaceri".
Exista o intelegere tacita intre politicul de azi si tortionarii de atunci. De ce? E foarte simplu. Unii dintre "politicienii" sau "oamenii de afaceri" de azi au fost tortionarii de atunci. Desecretizarea arhivelor ar insemna sa se dea singuri in gat.
Prin 85 sau 86 rula la TV serialul Caracatita. Se dezvaluia in episoadele acestuia cat de implicata era mafia in viata de zi cu zi a statului italian. Cand zic in viata de zi cu zi, se intelege de la politic la economic si social. Practic, mafia ajunsese sa dicteze statului ce sa faca sau sa nu faca.
Daca s-ar fi facut in 1988 de pilda, un film despre securitatea din Romania, am fi constatat repede ca aceasta caracatita sugrumase practic Romania. NIMIC, dar absolut nimic nu se facea si executa, daca nu avea girul securitatii, sub directa indrumare a dictatorului. Aparatul securitatii era atat de bine pus la punct incat putea sa genereze el insusi teroare, fara a fi comandata. Era atat de puternic incat a generat daramarea conducerii de stat de atunci pentru ca cei ce o conduceau se saturasera de ordine si hotarasera ca era timpul sa faca bani pentru ei si nu pentru ceausesti. Asa ca si-au omorat repede si fara zarva liderul si pe nevastasa ca sa stearga orice urma a tradarii.
In omoruri, secu era experta. Asa s-a intamplat si cu cei implicati direct in torturile si represaliile de la Brasov, imediat dupa 89, pentru ca acestia sa nu mai poata sufla o vorba. Dupa 89, Emil Macri, general maior de securitate in Directia a II-a a Securitatii a fost intoxicat în mașina care l-a plimbat dintr-un spital în altul iar generalul locotenent Constantin Nuta a murit intr-un elicopter doborat cu o racheta, pentru ca celor carora li s-a ordonat sa traga, li se spusese ca in elicopter sunt teroristi.
Pentru cei mai smecheri, care s-au "orientat", caracatita devenita democrata dupa 89 le-a priit tare mult. E de notorietate exemplul colonelului Alexandru Ionas. Asta s-a orientat atat de mult incat a ajuns la conducerea IJP Brasov pentru ca in august 1999, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, s-a inscris la examenul pentru obtinerea gradului de general si in final, a ajuns nici mai mult nici mai putin decat directorul SECI-Romania (South-East European Cooperative Initiative)!!!!!! Tortionarul ajuns sef la o institutie internationala super respectabila.
Sunt niste mici exemple care dovedesc inca o data, daca mai era nevoie, ca la piovra romaneasca si-a pierdut in 89 un brat prin autoimpuscare, dar i-au crescut imediat dupa, altele nenumarate si tot cu acel prilej si-a schimbat culoarea pentru ca e experta in camuflaj politic si economic.
Se zice ca daca am avea acces in arhivele Vaticanului ar izbucni mai multe razboaie mondiale decat au fost pana acum. Oare cate revolutii ar izbucni daca presa ar avea acces in arhivele sereiului, mostenitorul caracatitei securitatii si mai ales cati dintre "politicienii" de azi ar mai risca sa iasa in public?