Gioco di mano

Aflu cu surprindere ca Bundestagul nemtesc emite o decizie prin care cere ministrului lor de externe sa faca presiuni la UE ca se ne mai taie ceva banuti, pentru ca nu ne-am facut temele la capitolul justitie. Chestia asta ma surprinde, caci credeam ca nemtii isi vor vedea linistiti de criza lor si ne vor lasa pe noi sa ne vedem de-a noastra. Ii credeam mai destepti dar se vede treaba ca si pe acolo criza prosteste.
Asta pe de o parte.
Pe de alta insa, fritzii astia mai au si nitica dreptate. Adica reforma justiei s-a facut pe ici pe colo prin punctele neesentiale, stiti dumneavoastra vorba cui, adica un fel de gioco di mano. Tot astia care-s in pragul pensionarii sau au iesit de mult, ii vezi ca-s in functii, de la cel mai inalt nivel pana la judecatoriile de orasel de provincie. De ce mai sunt pastrati in functii, intuieste tot omul. Pentru a le fi rasplatite favorurile care le-au facut clientelei politice sau economice.
Ai putea sa gandesti, pana la un punct, ca astia "sunt cadre cu experienta" domle.
Poate, dar nici ciutanilor iesiti de pe bancile scolilor interne si externe (aia care-s atat de prosti sau atat de idealisti ca sa mai ramana pe aici sau sa se mai intoarca) si nemanjiti de sistemul clientelar, nu li se da o sansa.
"Tinerii pensionari sau pensionabili" si-au tabacit pielicicile in sistemul vechi, de dinainte de 89, unde doua lucruri erau esentiale (si din pacate s-au transmis genetic de atunci): plicul si telefonul. Plicul pentru ca e un bun obiect in care se pot indesa multe chestii (inclusiv din acelea cu fir de siguranta) si telefonul pentru ca poti sa te trezesti cand ti-e lumea mai draga cu apelul "de sus" si uiti sa-l mai bagi la zdup pe cutarica pentru ca "are pile".
Este un cerc vicios aici. Producem intelectuali, unii mai prosti, altii chiar valori, dar ii punem sa fie condusi numai de niste lupi care n-o sa-si schimbe altceva decat parul nu si naravul.
Gioco di mano au facut toate guvernele cu justitia, indiferent de "culoare" pentru ca e un domeniu deosebit de sensibil pentru politicieni. Ca doar n-o sa-si taie singuri craca.
Asa ca au facut si dumnealor ce au putut. Adica au facut o translatie si partial o rotatie de falus.
Insa e problema mare moncher, pentru ca justitia e o dama si prin urmare n-are organul mai sus amintit in dotare. Atunci, daca se supara si da cu sabia aleatoriu, ca mai e si oarba, si li-l taie ca felcerul ala Ciomu, cum e?